Geen garantie, wel vertrouwen

Vanochtend gesprek gehad met “mijn” chirurg, dokter V., naar aanleiding van de goede MRI scan waarop geen enkele tumoractiviteit meer te zien is. Immers, in eerste instantie bleek de tumor zo groot en grillig (Barbabob), dat V. sprak over een waarschijnlijk gehele borstamputatie. Maar hoe dat nu in zijn werk gaat en hoe dat met de andere borst moet (ook maar meteen eraf?), daar had ik wel vragen over. Hoe zit het met de nieuwe, onverwachte uitslag? Zus Dorien en verpleegkundige P. vonden het wel zo slim om op tijd te polsen zodat ik dadelijk een goede beslissing kan nemen, als ik klaar ben met alle chemokuren. Want daarna wordt de operatie tijdig ingepland.

Het was een goed gesprek weer, met Dirk (echtgenoot, niet broer) en Dorien erbij. Dr V. neemt zóveel tijd voor ons, dat is echt heel fijn. Hij toont veel begrip, luistert goed, heeft humor, is een leeftijdgenoot (toch prettig) en heeft alle feiten en laatste wetenschappelijke onderzoeken op een rijtje. Zoals Dirk zegt, je wordt heel rustig van hem.

Het voorstel van V. is nu: borstbesparend opereren. Misschien wél inclusief wegnemen tepel, omdat de tumor daaraan vast zat. Op zich goed nieuws en dus gek wellicht dat ik meteen zei: is dat wel genoeg?  Sterker nog: moeten ze er niet alle twee gewoon af? Dat zou niet zijn advies zijn. “Dadelijk, als we hebben geopereerd, wordt het weefsel geheel onderzocht op eventuele resterende kankercellen. Het kán zijn dat die er nog zitten op bijvoorbeeld het snijvlak, en dan is het enige risico dat je loopt, dat we je nog een keer moeten opereren. Als je kiest voor amputatie, kun je nooit meer terug.” Volgens V. is de uitslag van de MRI zo goed (“dat is uniek bij deze lobulaire vorm”) dat we juist daarop moeten inspelen. En dat is: borstbesparend. “En daarna gaan we alles nog flink bestralen om te zorgen dat niks achterblijft.” De kans dat de kanker in de andere borst komt, is zo klein, dat amputatie van die borst onnodig veel leed zou veroorzaken bij mij. Ik blijf gewoon nog lang onder controle. Voor de duidelijkheid: hij laat de keus wel geheel aan mij.

Je zou denken, wees blij dat de operatie waarschijnlijk minder ingrijpend zal zijn, en dat begin ik ook te worden. Al onderdruk ik het ook een beetje. Weer onder het motto: eerst nu en dan pas straks. Het zou natuurlijk mooi zijn, minder belastend voor de borst – en de rest van het lijf. En met – in mijn geval, het is toch maatwerk – even grote overlevingskansen later, vertelde V. Dus voor nu laten bezinken en dadelijk weer de nieuwe resultaten afwachten. Want eerst moet ik nog deze Taxol kuren afmaken, dan krijg ik nog een MRI en weer een gesprek voor de uiteindelijke beslissing voor de operatie.

Overigens is deze blogpost geen uitnodiging voor eventuele aanbiedingen van second opinions en andere specialisten. Hoe goed ook bedoeld hoor, van lieve vrienden. Maar mijn behandelplan wordt intensief besproken met de top-borstkankerspecialisten van het Spaarne en het AVL. Daarnaast kent mijn lieve zus, die al decennia in de nationale oncologiewereld zit, bijna alles en iedereen, dus ik weet dat ik in goede handen ben. En ik maak dan met de chirurg de keuze op basis van de voorgestelde opties en ga daarbij af op de kennis van deze top-wetenschappers.

Wat ik vooral uit dit gesprek heb meegenomen (oeh, moderne management taal, het zit er nog in!)  is dat ik dadelijk weer moet leren te vertrouwen op mijn lijf. Ik kan niet alsmaar denken, wat als het terugkomt daar? Of daar? Of heel ergens anders? Gelukkig stel ik de vragen hardop, en dan kijkt dokter V. me weer glimlachend aan: “Of als het helemaal niet terugkomt? Want die kans is het allergrootst!”

 

2 gedachten over “Geen garantie, wel vertrouwen”

 1. Lieve Willemijn Wat een Fijne Bericht en wat goed dat je Samen Met Dorien en Dirk een goed gesprek gehad!
  Ik heb diverse Masterglass in St Gallen gevolgd en ik weet dat er naar borstkanker héél veel wetenschappelijk Onderzoek is gedaan en dat ze op dit gebied erg ver zijn!!

  Nu maar aansterken en rustig de informatie maar door je hoofd laten gaan!!

  Wat heerlijk dat je zo goed gereageerd hebt op de kuren!!!
  Nu het laatste staartje nog , dan ontspannen en naar de volgende stap!!

  Hartelijke groeten en ik vind het geweldig hoe je deze zware tijd ondergaat!
  Ja, Vertrouwen ontstaat niet zomaar!!
  Hartelijke groeten van Janine💪🌺🍀

 2. Heerlijk dat je zoveel expertise om je heen hebt waar je op kunt leunen en vertrouwen. Sterkte lief nichtje! Je doet het geweldig! ….”Wij zullen door gaan….😉 dikke kus Marlène

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *