Emoties met zin

Ah ja, de emoties! Ze komen altijd omhoog op de momenten waarop je ze niet verwacht, zo, hop, uit de traanbuizen zonder enige terughoudendheid. Ik raakte er toch wat van in de war (over het algemeen voel ik me namelijk eerder strijdvaardig en positief) dat ik op zijn Willemijns ging googlen: omgaan-emoties-(borst)kanker. Eens journalist, altijd journalist. En soms wil je gewoon een makkelijke handleiding. Ik weet dat je niet te veel moet googlen maar ik kwam wel op zinnige sites. Over dat emoties heel waardevol zijn, bijvoorbeeld, en vooral: heel normaal.

“De meeste mensen hebben de eerste tijd na de diagnose het gevoel in een achtbaan te zitten. U kunt in korte tijd zeer uitlopende emoties ervaren: angst, verdriet, boosheid, radeloosheid en schaamte. Deze gevoelens kunnen elkaar afwisselen, en het lijkt of er geen controle op te krijgen is. Misschien schrikt u er van, en herkent u uzelf niet meer. Weet dan dat het heel normale reacties zijn op een ingrijpende ervaring.” (Bron KWF)

En:

“Hoe pijnlijk en verwarrend emoties soms ook zijn, ze hebben wel nut. Emoties zetten u in beweging, omdat u gaat zoeken naar een manier om grip te krijgen op uw situatie.” (Bron KWF)

Ze zijn vooral nuttig dus, die emoties. En dat ze zichzelf ineens zo in the spotlight zetten, ligt ook aan deze week. Ik krabbel lastiger op na de vierde kuur en het is weer de tijd van de waarheid. Morgen krijg ik voor het eerst na de allereerste borstkanker-diagnose weer een MRI-scan, en donderdag daarvan de uitslag bij “mijn” oncoloog Dr. de K. Spannend, want nu wordt zichtbaar wat de eerste vier chemokuren hebben gedaan met Barbabob. Het lijkt of ik voel dat de tumor slinkt, maar ja, eerst zien, dan geloven.

De prognose was vanaf het begin goed, maar nu sla je zomaar (op niets gebaseerd) aan het twijfelen. Als het toch ook echt maar zo is. Ik kijk af en toe hoopvol naar boven (ook op niets gebaseerd), maar dat ik angst voel, is volgens mijn lieve man Dirk heel logisch. Hij zegt, de eerste keer dat ik de scan had, alweer twee maanden geleden, was behoorlijk traumatisch. Onze wereld stond ineens op zijn kop. Volgens hem is het daarom heel normaal dat deze week de emoties zonder enige schroom weer opspelen.

Wijze man heb ik toch. En je kunt van alles zeggen over de kunst van het googlen, maar met die man van mij en de info in de brochure die ik vond, heb ik toch weer meer grip en rust gevonden. De emoties horen er allemaal bij, en eerlijk gezegd luchtten de tranen wel op. Nu duimen dat de soldaatjes Barbabob al een kopje kleiner hebben gemaakt. En dan weer door met kuur vijf, de start van de tweede helft van de chemo’s. En garde! 😘💪😘

PS Klik hier voor wie de informatieve brochure “Verder leven met kanker” wil lezen van KWF.

5 gedachten over “Emoties met zin”

 1. Lieve Willemijn het is logisch dat je bij al die ellende veel moet huilen! Geeft niet het lucht mischien ook wel wat op . Spannend nu weer die uitslag of het allemaal iets heeft uitgehaald! Probeer te vertrouwen .dat je t overwint !bij mij in de tuin helpt n vrouw ,die hetzelfde achter rug heeft ongeveer 2 jaar geleden ! Zij is weer sterk ! Maar heeft wel haar borsten laten weghalen . Ik kom je opzoekensamen met Annelies
  We hebben eerst ons 60 jarig huwelijk !!!! Gaan we vieren in rdam in hotel NY.heel veel liefs 😘😘vic

 2. Oh, wat heb ik een bewondering voor jullie vieren. Terwijl de soldaatjes aan het knokken zijn, blijven jullie samen overeind. Met alle welverdiende steun van alle mensen die jullie lief hebben. Dat zijn er een heleboel, heb ik inmiddels gemerkt. Dank voor je eerlijke verhaal zonder stoerdoenerij, Willemijn. En Dirk en die twee andere mannen van jou zijn ook al van die toppers. Liefs en sterkte voor alle vier. Het komt goed.

 3. Lieve Willemijn,
  Oh Ik kan me helemaal vorstellen wat je bowlt…
  Ik besonders je , House Lieve Dirk en je Kinderen enorm!!
  Ja, je probiert Stern te zijn en ondanks je zielte Met een ontzettend teste behandeling voor een ander echt anerzog te zijn!
  Alles Kost vreselijk veel Energie!
  Je Benz zo dapper en Ik vind Het goed dat je ook wens zwar Kunt zijn!!
  Maar de volgende leer wirft je veel stärker!

  Willemijn, mag Ik je Het volgende Met denen!!
  Ik ga jaarlijks Met een Organisatie een week Met zieken Naar Frankrijk!!
  Vaan de groep puff bekenden heb er 8 dezelfde ziekte en behandeling gehadert en zijn er goed doof gekommen!
  Ik geköpft in je en Ik weet zelte dat je Het Rest!
  Je Benz geweldig en Samen Met Koje Gödde gezin en Familie en Dietmare vrienden weet Ik: Het kommt goed!

  Ik steek zaterdag een mooie Käses voor je Op!!
  Groetjes Janine🍀🌷🍀🌹🍀🌷🍀🌹

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *